a

Facebook

Copyright 2017 Avocat Elena Iordan.
Toate drepturile sunt rezervate.

8:00 - 18:00

Program lucru Luni-Vineri.

0720242603

Cere opinia noastra!

Facebook

Search
Menu
 

Contestatie proces-verbal de contraventie, certificat de atestare a pregătirii profesionale nevalabil

Avocat Elena Iordan > Amenzi si Contraventii  > Contestatie proces-verbal de contraventie, certificat de atestare a pregătirii profesionale nevalabil

Contestatie proces-verbal de contraventie, certificat de atestare a pregătirii profesionale nevalabil

contestatie proces-verbal de constatare al contraventiei

Contestatie proces-verbal de constatare al contraventiei

 

Buna ziua! Prietenul meu este taximetrist. In urma unui control, a primit amenda deoarece atestatul i-a expirat. As dori sa stiu daca am posibilitatea de a formula contestatie? – intrebare adresa de doamna Gabriele H. pe site-ul nostru.

 

Va multumim pentru increderea acordata cabinetului nostru. In cele cele ce urmeaza va vom oferi o analiza teoretica si practica a spetei dumneavoatra.

 

In principiul, orice proces-verbal de constatare al contraventiei poate fi contestat in fata instantei de judecata.

Admiterea contestatiei la procesul-verbal de constatare al contraventiei depinde de situatia de fapt concreta.

 

Potrivit dispozitiilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, cu modificarile si completarile ulterioare, “Transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se executa numai de catre transportatori autorizati, care detin autorizatii taxi valabile, in cazul transportului in regim de taxi, sau copii conforme valabile, in cazul transportului in regim de inchiriere, eliberate in conditiile prezentei legii, pentru fiecare autovehicul utilizat”.

 

Autorizatia de transport in regim de taxi se elibereaza de autoritatea de autorizare din cadrul primariei localitatii sau primariei municipiului Bucuresti de pe raza administrativ-teritoriala in care transportatorul isi are sediul sau domiciliul si trebuie sa contina: denumirea localitatii de autorizare, denumirea transportatorului autorizat, astfel cum este inregistrat la registrul comertului, termenul la care expira viza de valabilitate a autorizatiei de transport, numarul de circulatie al autovehiculului pentru care este eliberata si numarul de ordine al acesteia, astfel cum a fost atribuit conform Registrului special de atribuire a copiilor conforme, pe tipuri de transport, detinut de autoritatea de autorizare si este un document unic si netransmisibil de la un transportator autorizat la alt transportator sau persoana fizica, asociatie familiala, precum si de la un autovehicul la altul.

 

Nu lipsit de relevanta este si faptul ca, in cazul transportului de persoane in regim de taxi, autorizatia taxi, se va atribui pentru prima data pentru o perioada de 5 ani, numai pentru autoturismele care nu depasesc vechimea de 5 ani de la data fabricatiei, alocandu-se cu aceasta ocazie si numarul de ordine si va putea fi prelungita la cerere, pentru 5 ani, cu mentinerea obligatorie a aceluiasi numar de ordine, numai daca la data cererii sunt indeplinite cumulativ conditiile impuse de lege si prevazute in art. 11 alin. (5) din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.

 

Un aspect important il constitutie faptul ca autorizatia de taxi nu va putea fi eliberata daca conducatorul auto nu detine certificat de atestare a pregatirii profesionale sau certificatul de atestare obtinut are valabilitatea depasita.

 

Certificatul de atestare profesionala se elibereaza de agentia Autoritatii Rutiere Romane – ARR pe raza careia conducatorul auto activeaza, in urma promovarii unui test-grila.

 

Potrivit dispozitiilor art. 28 din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, “Certificatul de atestare a pregatirii profesionale se elibereaza pentru o perioada nedeterminata, cu viza obligatorie la 5 ani, acordata in urma sustinerii testului-grila, in conditiile prevederilor art. 26 alin. (4)”.

 

De asemenea, conform dispozitiilor art. 55 pct. 3 lit.e) din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, “Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, aplicabila transportatorilor autorizati (…) care nu detin certificat de atestare a pregatirii profesionale valabil”.

 

Astfel ca, daca prietenul dumneavoastra nu detine un certificat de atestare profesionala valabil, care sa contina viza obligatorie, constituie contraventie, iar amenda este cuprinsa intre 1000 si 5000lei.

 

Orice proces-verbal de constatare al contraventiei poate fi contestat in fata instantei de judecata

 

Din punct de vedere practic, in situatia formularii unei plangeri impotriva procesului verbal de constatare al contraventiei, trebuie analizat, in detaliu, procesul-verbal, intrucat daca din continutul unui proces-verbal de constatare a contraventiei lipsesc una sau mai multe dintre mentiunile prevazute la art. 16 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, procesul-verbal poate fi anulat.

 

Potrivit art. 16 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, procesul-verbal de constatare al contraventiei trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Un aspect important care trebuie avut in vedere sunt dispozitiile art. 5 alin. (5) din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, conform carora “sanctiunea stabilita trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite”, dar si prevederile art. 7 alin. (3), potrivit carora “avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune”.

 

De asemenea, art. 21 alin. (3) din O.G. 2/2001 prevede ca sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului.

 

Astfel ca, desi Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere prevede ca sanctiune aplicabila in cazul transportatorilor autorizati (…) care nu detin certificat de atestare a pregatirii profesionale valabil este amenda de la 1000 la 5000 lei, prin raportare la gradul de pericol social al faptei savarsite, , de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, aceasta sanctiunea poate fi inlocuita cu un avertisment sau cu o amenda in cuantum redus.

 

De asemenea, deosebit de important este respectarea termenului in care poate fi exercitata o plangere impotriva unui proces-verbal de constatare al contraventiei, respectiv termenul de 15 zile.

 

Potrivit dispozitiilor art. 108 din Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice “Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta”!

 

In concluzie, avand in vedere cele expuse mai sus, exista posibilitatea de a formula plangere impotriva procesului-verbal de constatare al contraventiei in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia!

 

In speranta ca v-au fost utile informatiile oferite, puteti apela cu incredere la serviciile noastre juridice, atat in mediul online, cat si in efectuarea oricaror demersuri juridice!

 

Cu stima,

Avocat Elena Iordan

Cabinetul de avocatura “Elena Iordan”

Contactati-ne acum!

No Comments

Leave a Comment

error: Atentie!: Continut protejat de drepturile de autor !!